webradio24.nl

UTP kabel

UTP kabel plaatje

De schreeuw naar internetverbinding wordt steeds harder. Steeds meer apparaten krijgen functies waardoor ze internet nodig hebben. Zo zijn er al de smart tv, de slimme thermometer en de smart koelkast en het houdt nog niet op. In de toekomst kunnen we, naar verwachting, steeds meer producten verbinden met het internet. Maar hoe maken we de verbinding mogelijk? Wifi zou een oplossing kunnen zijn, maar dit kan onstabiel of traag zijn. Als er een goede, stabiele verbinding nodig is, kom je al snel uit bij een UTP kabel.

UTP is de afkorting van ‘unshielded twisted pair’. Dit is een type netwerkkabel wat je gebruikt om een netwerk op te zetten. De naam geeft het al prijs; de aders zijn getwist. Deze techniek maakt het probleemloos mogelijk om stabiel en snel afstanden van tot wel 50 meter of verder af te leggen. Het twisten van de aders zorgt voor een bescherming tegen signaalverlies. Signaalverlies is iets wat je koste wat het kost vermijden. Er zijn nog meer beschermingsvormen, namelijk shielded twisted pair (STP) en shielded foiled twisted pair (S/FTP). Kijkend naar de naamgeving van alle kabels kun je dus wel zeggen dat UTP kabels de grondlegger zijn, omdat de andere kabels ook allemaal twisted zijn. De tweede versie is shielded twisted pair, dit kun je herleiden doordat de laatste vorm van bescherming ook shielded is.

Pluspunten van de UTP kabel

UTP kabels zijn relatief goedkoop en van goede kwaliteit. Dit zijn de grootste pluspunten van de UTP kabel. UTP kabels worden ook het meest gebruikt bij het leggen van een internetverbinding door deze twee pluspunten. Je kunt UTP kabels met verschillende kernen kopen. Je kunt namelijk kiezen voor CCA kernen, maar ook voor koperen kernen. Koperen kernen zijn de beste keuze. Koper geleidt namelijk de signalen het beste. CCA kernen zijn namelijk gemaakt van aluminium en ze worden door specialisten bijna altijd afgeraden. Deze kernen zijn namelijk erg vatbaar voor signaalverlies. Het wordt overigens ook altijd vermeld op de verpakking als een kabel koperen kernen heeft. In de gevallen dat dit niet het geval is, is dit vaak een kabel met CCA kernen. De UTP kabel heeft zoals genoemd geen extra afscherming tegen signaalverlies. Dit maakt het ook nog goedkoper als STP of S/FTP kabels.

Verschillende categorieën UTP kabel

Er zijn drie verschillende categorieën binnen de UTP kabel. Deze zijn gevormd door vernieuwingen binnen de kabels. Van oud naar nieuw zijn dit CAT5, CAT5e en CAT6. CAT5 werden in de jaren 90 gebruikt en zijn dus de oudste UTP kabels. Ze zijn voorbij gestreefd door de CAT5e. Sinds 2001 is het zelfs niet meer mogelijk om CAT5 kabels te kopen, omdat deze simpelweg niet meer gekocht werden en dus niet meer geproduceerd worden. Het verschil tussen CAT5e en CAT6 zijn gecertificeerd tot 100Mhz. CAT6 heeft CAT5e echter ingehaald, waardoor deze kabel tegenwoordig het meeste gebruikt wordt bij het aanleggen van een internetkabel. Ten tijde van dit schrijven zijn er ook CAT7 kabels op de markt. Deze kabels zijn nóg beter en kunnen gigabit-verbindingen aan. CAT7 is echter géén UTP kabel, want CAT7 kabels moeten wel voorzien worden van een afscherming. Als je dus ergens een CAT7 UTP kabel te koop ziet staan, zal er bij je een belletje moeten gaan rinkelen. Want dit kan niet kloppen.

Mobiele versie afsluiten